Tuesday, March 19, 2013

TEMAN tu apa Li?....


TEMAN tu apa Li?.... Terpanggil untuk bercerita bila ada soalan... Patutkah bersusah payah kita bercerita ttg ni... Oh... Pengetahuan Am kita sepatutnya tahu... Nanti kalau anak atau cucu bertanya apa nak jawab. Teman adalah singkatan pada Terminal Makanan Negara juga diberi nama Pasar Borong juga diberi nama RTC atau Rural Trade Centre.

Ditadbir oleh Pejabat FAMA wilayah timor. Pasar borong yg dulunya ada di Wakaf Che Yeh mula dipindah ke Teman. Segala barangan makanan yg dijual diseluroh Kelantan sebenarnya bermula disini.Tak kira samaada dipasar Siti Khatijah sekalipun. Operasi bermula sebelum suboh lagi. Dan berakhir pada pukol 1.00 tengahari. Harga barangannya mmg tip top kalau nak guna secara banyak. Pok Pek yg selalu membawa barangan dengan motorsikal selalunya membeli disini.

Disinilah barangan di isih untuk kekampong-kampong. Semua kuih tradisional ada disini dijual secara pukal. Hasrat kerajaan sebenarnya ingin menjadikan RTC adalah untuk sebagai tempat baru untuk memindahkan pejabat-pejabat kerajaan persekutuan dibandar yg nilai tanah semakin mahal dan juga kesesakan lalulintas semakin hari semakin teruk.
Rosli Salleh
19 Mac 2013

No comments: