Sunday, March 17, 2013

Cadange nak adakan Tabung SMK Kota 74-78...


Pengalaman merupakan salah satu guru ambo yg sejati. Bila sesuatu mula berlaku pada diri ambo maka satu persatu wajah rakan2 ambo hak tak kejo kerajaan mula timbul. Mail Ghani, Seli Semail, Mat Ropi, Mat Nor, Rahim Hussin dan lain-lain lagi. Bagi diri ambo buat masa loni dok berasa, tak timbul doh masaalah kewangan kerana ambo adalah kakitangan awam walaupun gaji tak seberapa. Ambo juga boleh buat pinjaman segera dari bank Ma&Pa jugok Bank Dik&Kak ada lagi. Sebab tu bila masuk mano2 grup aktiviti utama yg ambo tekankan adalah penubuhan tabung kebajikan untuk semua rakan tak kiro walaupun ianya berada diluar grup atau dalam grup, kerana kita berpegang pada konsep sedekah.

Nawaitu kita nak ujudkan Tabung dalam grup, usah kito mulakan perbincangan tentang duit, sebanyak manokah yg mampu ditabungkan untuk grup. Kerana yang paling penting sekali ialah sama2 menyokong penubuhan tabung tu. Walaupun peringkat awal pelancarannya hanya ada 1 orang peserta dan duit hanya 50.00 sahaja kerana konsep sedekah tak memerlu target. Bila tabung ditubuh masing2 antara kita mula tahu yg ianya wujud. Masa dan keadaanlah akan menentukan ahli grup manakala yg lainnya mula mengisinya kemudian.


Ambo tetap yakin dan percaya akan setiap kerja2 kebajikan dan kebaikkan yg kita usahakan ini pasti mendapat pertolongan dari Allah dan tetap ada ganjarannya. Malah pada peringkat merancang kearah kebaikan pun sudah dijanjikan akan ganjarannya. Adalah lebih baik kita sedekahkan wang kita pada rakan kita yg kita telah tahu dan pasti akan kesusahannya daripada kita menghulur wang kepada peminta sedekah ditangga2 kita yg masih belum jelas akan kesusahannya, ada diantara mereka yang terlibat dengan sindiket yang mengaut keuntungan atas kesusahan orang lain.

Bukannya niat ambo nak tampilkan perkara ni untuk mendapat simpati pada anak ambo. Sebagaimana dulunya telahpun berlaku. Dimana mereka meminta sumbangan atas nama anak ambo. Tapi ambo ambik duit tu dan sumbang untuk satu tabung kebajikan lainnya. Percayalah bukannya mereka yg pinta duduk dalam keadaan sedemikian, yang menentukan mereka berada disitu adalah dari Pencipta yg tahu segala yg tersirat dan tersurat.

Adalah salah seandai kita hanya merasa begitu takjub akan Arkitek dan Engineer saja, tak akan berdiri indah bangunan Taj Mahal tanpa adanya tangan2 kasar yg mengukir dan membinanya. Pernah tidor dirumah rakan yg susah dimana nasi berkuah maggi (masa tu 40 sen) dan ikan kecil yg anaknya pergi menjala, dengan ruangan rumah hanya 20 X 15 saja. Bagaimana sekiranya berlaku kepada rakan yg sebegini. Bukannya yuran yg dimaksudkan disini tetapi sedekah kepada tabung. Setiap wang yg disedekah sudah pasti kita akan belanja pada yg HAK. Rezeki yang Allah berikan kepada sesaorang kurang bernasib baik tidak datang secara terjun dari langit. Namun ianya akan melalui diri kita atau orang lain sebagai pengantara. Seandainya Allah tetapkan rezeki kepada orang susah melalui kita tetapi kita sayang untuk memberinya.. Nescaya suatu hari nanti.. Allah mengurangkan rezeki kita kerana iktikad kita rezeki kita hanya boleh digunakan untuk keluarga dan diri kita saja.

Akhir kata ambo sangat-sangatlah mengharap pada rakan2 di groups SMK Kota 74-78 bersama2 menyokong penubuhan tabung ini seberapa segera yg boleh. Selagi kita letakkan masaalah di depan selagi itulah penubuhan tak akan terlaksana. Seperti yang telah saya nyatakan pengalaman saya dalam hidup bermasyarakat dalam pelbagai peringkat masyarakat telah mengajar erti kehidupan yang sebenar. Tak ramai orang yang dapat melepasi keegoan untok berbakti kepada yang memerlukan melainkan menolong semata-mata untuk mendapat pujian atau sanjungan dari masyarakat.

Semoga hasrat murni Elani, maimum dan  rakan2 lain untuk melihat kewujudan Tabung SMK Kota 74-78 akan jadi realiti sedikit masa nanti. Apa yang perlu sekarang ini adalah mendapat sokongan padu dari rakan2 semua. kami juga mengalu-alukan sumbangan idea atau tenaga dari anda semua. 

Wassalam

Rosli Salleh
17 Mac 2013

No comments: